Sporrad av förra årets framgångar med den rosade föreställningen ”Leka livet” sätter Malte Hallquist nu upp sin tredje enmansshow ”Relationsteorin”. Den handlar – så klart – om hur vi förhåller oss till varandra. Men kan man med hjälp av vetenskap skapa och bibehålla goda och nära relationer? Vi träffar Malte på hemmaplan i Kil arena för att försöka få några svar…
Denna gång har du skådespelaren Frida Bergh som regissör, hur kom sig detta samarbete?
Hon är sambo med min kusin sen trettio år tillbaka. Jonathan, min kusin, har sagt att jag ska använda mig av Frida. Vi har väl känt att det ska vi göra nån gång. Och nu så var det tillfälle för det då hon hade tid dessutom.
Har hon regisserat förut?
Nej.
Då är hon lika nervös som du?
Kanske. Hon har däremot fått höra många gånger av andra skådespelare att hon bör regissera då hon är väldigt analytisk och har idéer. Tror hon blev jätteglad att äntligen få sätta tänderna i det här. Jag har spelat mycket fars och musikaler. Gjort uppsättningar själv och med andra, men bara haft manliga regissörer. Eftersom nya föreställningen heter Relationsteorin så kände jag att det är en styrka att ha en kvinnlig regissör så man inte fastnar i något. Så det inte blir gubbigt. Man tänker som man gör och därför tror jag att det blir jättebra att ha med Frida. Vi har setts ett par gånger och diskuterat material. Nu ska jag åka till sporthotellet i Torsby ett par dar och sitta och skriva.
Plockar Frida fram den kvinnliga sidan ur dig?
Jag tror det. Jag har en ganska stark sån. Har jag fått veta. När två personer pratar om samma sak så händer det något. Då kan det vara bra att det är kvinna och man just i det fallet.
Testar du föreställningen på nån innan premiären?
Nja, med Leka Livet så bjöd jag hit folk till Kil Arena. Vet inte hur jag ska göra. Det är en del pusselbitar som är från gamla föreställningar. Jag tror att jag har varit på väg mot den här föreställningen ganska länge utan att ha vetat om det. Det har dykt upp pusselbitar som handlar om relationer i olika konstellationer. Dels med andra, dels med mig själv. Så några pusselbitar tror jag att publiken kommer att känna igen, men ändå inte för de kommer att filas om för att passa i den här föreställningen. Men jag har inte testat dem i den form som de kommer att vara. Nu ska jag till Stockholm och föreläsa för ett gäng och då tänkte jag faktiskt att testa det jag kommer att skriva nu på dem. Jag kommer att mejsla om de befintliga pusselbitarna så att de kommer att sitta ihop med det övriga.
Dyker det upp olika karaktärer i föreställningen?
Det är jag ganska säker på. Jag har ju en som heter Jörgen som du känner till. Jag är lite från och till ibland för jag kan bli lite trött på mig själv, men min regissör säger absolut ska du använda dig av dem. Några goda vänner sa att folk förväntar sig nog det. Kanske ska bjuda på någon ny karaktär.
Med tanke på Relationsteorin, får du tips från din fru?
Sin egen relation är väl nån slags grundsten. Sen pratar jag väldigt mycket om relationer med olika människor, alltid tyckt att det varit intressant. Både med de som jag känner väl och de som jag känner mindre bra har jag hört saker ifrån. Relation har alla med nånting, kanske inte en människa utan t ex en katt. Så det finns mycket igenkänningskomedi att gräva i. Min fru kan vara lite trött på att jag använder henne, så hon frågade vad jag skulle berätta den här gången. Då svarade jag att jag vet inte än. Jag testar allt på henne först, hon får godkänna.
Utgår föreställningen från ditt liv?
Utgångspunkten är mitt liv som lärare. Jag upptäckte att relationen till mina elever var egentligen det enda verktyg som funkade. Sen kan man vända och vrida på katederundervisningen, grupparbeten, hur man sitter, ljust, varmt, kallt. Alla parametrar som man kan ändra på i ett klassrum. Men den relationen som jag skapade med mina elever var det som funkade oavsett alla andra parametrar. Min show kommer nog att börja med att berätta varför jag har valt att göra det här. På senare tid har jag förstått att det finns en massa forskning bakom detta. Det sprutar ut böcker om relationer och hur man ska odla en relation på bäst sätt. Finns en bok som heter ”7 gyllene regler för en lyckad kärleksrelation”. Jag tänker inte stå och säga att man ska göra som mig, utan jag har läst en massa böcker och lyssnat på kloka personer och utifrån det satt ihop en show. Risken är att man skulle kunna tro att det är jag som står där och säger: gör som jag så blir det bra. Det är inte alls det. Jag har samlat på mig erfarenhet av olika slag. Och då kan man väl lika bra passa på och berätta det då man har en plats på scenen, folk kommer ju och lyssnar.
Då blir det lite om matematik också…
Siffran sju kommer att vara väldigt speciell och väldigt betydelsefull. Dels sju gyllene regler, men det var inte det som jag hakade upp det på. Utan att det finns så mycket mystiskt och magiskt om sju. Vi har sju dagar i veckan, de sju haven, antikens sju underverk, Snövit och de sju dvärgarna, Game of Thrones med de sju kungadömena och i bibeln står siffran sju för det fullständiga. Så jag tänkte att jag skulle göra en fullständig show.
Du ligger fortfarande på det humanistiska planet, det är ditt huvudspår…
Ja, så har det blitt. Många som kommer och kikar är intresserade av humanism och många gånger av relationer också.
Din premiär denna gång blir inte i Kil arena. Finns det nån speciell anledning till det?
Det var nog datum å sådär som bestämde när det gick att vara på Scalateatern i Karlstad. Jag tycker det är roligt att ha premiär här i Kil. Om jag skulle ha en föreställning i september, en i oktober och en i november som jag har tänkt så var det de datumen som fanns. Då fick det bli så.
Det är de fyra datumen som är spikade, kan det bli fler senare?
Om det går bra. Det bygger på att folk kommer och tittar. Då blir det nog fler datum kommande vår. men det finns inga konkreta planer på det mer än att blir det fullsatt och folk vill köpa biljetter så är det jättedumt att stänga en dörr.
Kommer du att hålla dig i Karlstad då eller blir det besök på andra orter?
Som jag har tänkt att min scen ska vara så är den inte bara att flytta på. I Kil får det bli en kompromiss. Blir den kompromissen bra så kanske man kan åka ut till de ställen som jag besökte med Leka Livet. Samtidigt är det svårt att få folk att gå ut på plats, har upptäckt att de hellre åker till Karlstad och gör en liten fest av det hela. En aula i Torsby lockar inte lika mycket verkar det som. Åker jag ut så är det teatrar som gäller inte skolsalar eller aulor. Men det är extremt löst. Vi vet inte.
Med föreställningen Leka Livet, var du utanför Värmland med den föreställningen?
I Stockholm en gång och två gånger i Göteborg.
Är det nån skillnad på publik?
Dels så är jag inte känd alls i varken Stockholm eller Göteborg. Så det blev inte fullsatt, men det kom ganska mycket folk ändå. Jag fick jättebra respons och är jättenöjd. Stockholm är kanske lite mer tillbakalutat i början och tycker att kom igen och underhåll oss, vilket jag gjorde och då blev de framåtlutade och glada. Göteborg och Värmland tror jag har mer samma kynne. Det kändes som att publiken var med från början och ville delta. Men det gick väldigt bra i båda städerna så om det flyger i höst med det här tror jag att vi drar dit igen. Men det är bara idéer som jag har.
När du nämner idéer, får du dem lite när som helst?
Hela tiden. Man hör, ser och känner. Telefon är bra att anteckna i.
Då har du ett arkiv av saker som du inte använt?
Massor. En del ska man nog inte använda heller. Men jag skriver upp allt. Det är jobbigt när man kommer på något mitt i natten och tänker att det här kommer jag ihåg. På morgonen vet man att man har haft en bra idé, men vad var det? Ibland har jag vaknat och skrivit ner för jag tyckt det varit en svinbra idé, sen vaknar jag, läser och ser att det är helt kasst. Inget roligt alls. Men då klockan tre mitt i natten var det en toppenidé.
Ser du det i bilder…
Ibland. Det kan även bara vara en rolig formulering eller ord. Häromdagen tänkte jag på hetero- och homosexuell. Homogent förhållande, heterogent finns inte. Bara det kan vara kul. Sånt kan jag fundera på, slå upp och kolla på synonymer.
Speldatum:
20/9 Scalateatern Karlstad Premiär
28/9 Kil Arena Kil
26/10 Scalateatern Karlstad
16/11 Scalateatern Karlstad