Maria Westerbergs designarbete är mycket färgrikt och framför allt inriktat på återbruk och omdesign av äldre, kasserade föremål till nya funktioner och former. Vi har även kunnat se henne i tv-programen Junk och Superskaparna.
Hur fick du idén till T-shirt chair?
Min stol, T-shirt chair ( första versionen) gjorde jag redan på Konstfack och det är nu 11 år sedan jag gjorde orginalet. Den gjorde jag med hjälp av vänner, bekanta, klasskompisar m.fl som skänkte en T-shirt som jag vävde in i en form jag hade böjt av metallgaller. Min tanke var att göra en stol som bevarar minnen av personer och därmed sparar deras historia. Jag fotograferade varje person med sin T-shirt och de fick berätta något minne av sin T-shirt och det var för mig själva värdet av stolen. Den fick mycket uppmärksamhet och det bloggades och skrevs runt om i världen om stolen. 2011 vann den 1,2 och 3:e pris av Green Furniture award på Stockholm furniture fair och genom den började Green Furniture of Sweden att producera stolen. Det gjorde tex en version som är sittmöbler på Åre/Östersunds flygplats.
Nu flera år senare och efter en period av TV jobb och småbarn tänkte jag återlansera stolen då jag tycker att den estetiskt sätt har en klassisk form och färgmässigt är den extremt flexibel då den bygger på att man kan ha spillbitar av tyger i varje rand och därmed enkelt att byta ut och förändra. Den nya version är dessutom mycket mer bekväm än den tidigare då den har stoppning i varje rand.
Du gillar REmake, är stolen en del av det?
Stolen är definitivt Remake och därför den oxå vann både 1,2 och 3: e pris 2011.
I TV programmet Junk inspirerade du barn till att göra nytt av gammalt, är det något du gör även nu på något sätt?
I JUNK gjorde jag det absolut och planer finns på en egen Youtube kanal där jag skulle fortsätta att inspirera barn och vuxna med skapande. I nuläget blir jag ofta anlitad för att göra workshops på skolor där elever får skapa konstverk av bl.a gamla leksaker som sedan sätts upp på skolan till ett stort gemensamt konstverk. För mig känns det viktigt att hålla barns kreativitet vid liv och förhoppningsvis att de kan behålla den hela livet.
Foto: Tekla Severin
Var skulle du vilja säga att gränsen mellan konst och design går?
Gränsen mellan konst och design. Svår fråga. Jag tycker nog att de ligger nära varandra men design ofta och bör vara funktionellt som nr 1. Men unika designobjekt som inte är massproducerade är för mig lika mycket konst som det man anser är ”riktig konst”. Men i detta ämne finns det tusen olika åsikter. Jag uppskattar alla former men föredrar unika skapelser med eget utryck som inte härmar något annat och med spår av att en människa gjort skapelsen/verket.