Jessica Falk vill sprida styrka, kärlek, kraft och en ”ge inte upp” känsla.

Reklam

Jessica Falk är artist, låtskrivare och föreläsare. Hennes musik har fram till nu varit en blandning av country och pop. Hennes nya singel ”Här Med Dig” är mer poppig än vad vi är vana att få höra ifrån henne. Jessica är utbildad musikpedagog och har jobbat med musik i hela sitt liv. ”Jag är så tacksam och glad över att jag får möjligheten att få göra det jag verkligen älskar. Musiken är mitt liv.” säger Jessica.

Nu släpper du en låt på svenska för första gången, vad kommer det sig att du valde att göra det?

Det började med att jag blev överbjuden av Elvis musikern Charlie McCoy till att spela in mina första fyra låtar Nashville 2010. Där blev det inte så naturligt att spela in på svenska. Men genom åren har min publik frågat mig om jag inte ska släppa nånting på svenska. Från början hade jag inga låtar på svenska utan de kom naturligt på engelska. Runt 2013 började jag få lite idéer kring svenska låtar. Bland annat ”Här med dig” som har legat i byrålådan. Det har dock varit lite läskigt att ge ut något på svenska. Mycket känslor, det är mitt modersmål, så jag har helt enkelt inte varit mogen har jag känt.

Känns det mer naket när det blir på svenska?

Exakt. Min första låt ”Let´em Know (This Girl´s Here To Play)” handlar om att jag försökt att passa in in nån sorts mall ganska länge i mitt liv, man försöker smälta in i mängden. Jag kände att jag mådde aldrig riktigt bra utan det är nog de sista fem, sex åren som jag känner att jag har hittat mig själv, mitt uttryck och jag kan stå för den som jag är fullt ut utan att vara livrädd för vad alla andra ska tycka. När jag träffade Dan Sundqvist (producent) i våras så sa han att han tyckte att jag skulle spela in på svenska. Då skickade jag några låtar till honom och han fastnade för den här låten och sa att den här borde du spela in.

Hur känns det nu när den är inspelad?

Spännande, pirrigt och kul på alla sätt. Det här är väl min kärleksförklaring till Sverige.

Foto: pressfoto

Blir det fler låtar på svenska framöver?

Det finns inget bestämt, men det är klart att det finns en önskan beroende på hur den tas emot. Det är verkligen inte helt omöjligt att jag spelar in fler svenska låtar. Jag tyckte väldigt mycket om att jobba med Dan. Han är en fin person, otroligt rolig och intelligent, ett musikaliskt geni. Vissa människor som man träffar första gången kan man kan man uppleva som att man har känt länge. Han var en sån person. Jag har utvecklats genom att ha jobbat med Dan och få se hur man spelar in i Sverige. Det har varit utvecklande och stimulerande på många sätt. Och han är öppen för ett längre samarbete, så vi får se.

Du har en låt som spelas flitigt i USA, Make a Change, så då undrar jag om du kommer att översätta dina svenska låtar till engelska framöver?

Det har jag faktiskt inte tänkt på. Jag tänker att det ena behöver inte utesluta det andra. Stilen på den svenska låten är väldigt annorlunda mot det som jag gör i Nashville. Jag har spelat in engelska låtar och kommer inte sluta med det, utan jag har bara hittat en annan del av mig som jag inte trodde fanns. (skratt) Så jag tänkte att jag måste göra det här också. Jag vill göra allt helhjärtat, det ska vara genuint och inga konstigheter. Känns det rätt för mig så kör jag.

Var kommer den inställningen ifrån?

Jag förlorade min mamma i tsunamin och ett år efter det så förlorade jag min gudmor. På sin dödsbädd sa hon till mig att ”Jessica vad du än gör så ångra ingenting. Det är tjejer som du som får saker att hända. Så känns det rätt så kör du!” De orden finns med mig för hon sa dem med sånt allvar. Jag skrev låten ”Just Do It!” för mitt mål är inte att bli känd, jag har aldrig haft det målet, utan jag vill med min musik och mina texter hjälpa en människa varje dag att orka lite till i sina egna liv. Kan jag göra det så känner jag att det finns en mening att fortsätta. Jag vill sprida styrka, kärlek, kraft och en ”ge inte upp” känsla.

Är det det som gjort att du bland annat jobbat med strokepatienter?

Dels har jag en bred livserfarenhet själv inom många områden. Jag har alltid tyckt om att finnas där för människor och jag vet hur musiken har hjälpt mig genom olika kriser och sjukdomar. Jag fick erbjudande om att jobba på rehabiliteringskliniken och tog fram en alternativ behandlingsmetod. Överläkaren bekräftade att det finns för lite musik inom vård och skola. Inom många områden där folk verkligen behöver det, för musik kan läka och hjälpa många gånger. Jag har även jobbat på äldreboenden med musik långt tillbaka. Det har gett mig en mening för jag såg glädjen i människorna. Om jag gav dem glädje en timme den dagen så vet jag hur glada de var resten av den dagen bara för att de fick den lilla musikstunden. När jag suttit i pianobarerna så är det mötena med människor som driver mig. Nu fick jag möjligheten att spela in ny musik, fantastiskt roligt att få åka omkring och spela den. Men det häftigaste är just mötena. Under mina konserter delar jag med mig delar av mitt liv, berättar historien bakom varje sång. Lyssnarna reflekterar många gånger över var de befinner sig, vad gjorde de och så möts man efter konserten och snackar lite. Det blir starka möten och det tycker jag om.

Att du vill hjälpa folk märks inte minst med låten Make a Change…

Den har jag spelat in tillsammans med min dotter till förmån för Hjärnskadefonden inom Hjärnkraft. Jag är ambassadör för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. Många känner igen sig i den låten. Om man är sjuk och det inte syns på utsidan blir man ifrågasatt många gånger. Budskapet i den är hur möter vi andra människor vi träffar för första gången. Hittar vi alla fel, lägger vi fram våra egna värderingar eller kan vi istället vara lite nyfikna och se vad vi kan lära oss. Lite djupt kanske, men jag tror att det är pga av budskapet som den har snurrat på i två år snart på New York radion framför allt där den ligger på Top 75 listan sedan 2017. Tror många känner igen sig i den. Jag har fått brev från hela världen som säger att: -jag lyssnar på den och den ger mig hopp.

Då har du nått ditt mål med den låten?

Ja. Vi höll själva på att gå under när jag skrev den låten. Vi kämpade för att vår dotter skulle få sin rätt till grundskoleutbildning. Det var inte utan kamp hon fick det till slut. Vi har varit väldigt öppna och därigenom kunnat hjälpa många familjer och anhöriga att inte vara rädda. För det handlar mycket om rädsla och okunskap. Trots att vi lever på 2000 talet så är folk rädda och skeptiska till det som inte syns. Det som inte syns finns inte på nåt sätt. Barn som blir sjuka kan inte försvara sig och de måste gå till skolan medans en vuxen kan sjukskriva sig. Det finns ingen arbetsgivare som kan tvinga dig till jobbet om du är sjuk, men skolan kan det. Nu kanske vi inte ska prata om det här, men det visar ändå vilken person som jag är – Jag brinner för att hjälpa andra och tycker illa om orättvisor. (Här kan du läsa om deras kamp) Innan jag fick min dotter så tänkte jag att hon skulle få all kärlek som jag inte fick av min pappa. Barnet ska bara känna sig älskad och jag ska finnas där för henne. Det är det hon kommer ihåg när jag inte finns längre. Jag vill att hon ska minnas att jag var en mamma som fanns där och stöttade. Precis som jag minns min mamma. Det tror jag är det viktigaste man har. Man har sin familj och sig själv.

Om vi går tillbaka till låten ”Här med dig” så är det en kärlekslåt…

Jag kan inte leva utan kärlek. Det är så mycket hat i världen så det behövs mer kärlek än nånsin. Om man lever i en lång relation så är det inte så himla lätt alla gånger. Låten handlar om att ta vara på livet trots allt. Jag skrev den när det var en tuff period för oss, men jag försöker hitta en liten ljusstråle varje dag även om det kan kännas tungt. Det kan vara att solen skiner eller att man tar en promenad. Att ta vara på det lilla kan vara det stora många gånger. Att kämpa sig igenom tunga perioder tillsammans blir man stärkt av. Du mår skitdåligt men jag mår ok och finns där för dig. Det handlar om att finnas för varandra. Att våga stå kvar och inte ge upp. För det är när man kommit igenom mörkret och ser ljuset som det blir så häftigt. Efter att ha kämpat tillsammans kan man känna att vad vi gjorde det här bra. Låten är väldigt ljus och jag blir själv glad av den och hoppas folk ska känna glädje, ta en dans i köket medan de rör om i kalopsen. (skratt)

Började du spela piano vid sju års ålder?

Jag började redan när jag var sex år. Jag hade en tonårssvacka när jag var fjorton. Min mamma supportade mig och var på alla mina konserter. Jag hade konserter från det att jag var elva år. Hon var mer nervös än jag. Mitt i svackan så sa hon att jag inte fick sluta och att jag kanske skulle tycka att hon var dum, men att jag en dag skulle tacka henne för det. Och det gör jag verkligen! Min lärare var Grieg fantast och jag fick bara spela det. Blev kräksjuk på honom

Men nu blir det även gitarr?

Jag spelar gitarr också, men är inte på samma nivå där. Men det är användbart på scen och lättare att ta med sig gitarren. Har några ballader som inte gör sig lika bra på gitarr. Brukar säga att jag har både piano och gitarrlåtar.

Jag snubblade över en rubrik, Livet börjar vid fyrtio, är det något du sagt?

Oj, jaha. (skratt) Det måste ha varit i samband med min fyrtioårsfest. Vi flyttade till den här byn fem mil väster om Sundsvall. Det var faktiskt under den här tiden som jag skrev den här låten. Jag känner mig väldigt levande, är en glad person som känner mig positiv nästan varje dag. Blir jag ledsen så släpper jag verkligen ut det. Det har varit viktigt för mig. Tidigare stängde jag in mina känslor som många gör. Man kan få sjukdomar för att man gömmer sina själsliga smärtor. Jag har varit väldigt öppen de sista fem åren och gör alltid allt från mitt hjärta.

Är det typiskt svenskt att inte visa sina känslor? När man frågar hur nån mår får man svaret, bra.

Precis. Jag har inspirationsföreläsning med mycket musik. Då pratar jag mycket om det där . Själv brukar jag svara att; det får väl duga. Då blir folk alldeles ställda. Att det får duga tycker jag är lagom för att inte försköna allting. Ibland brukar jag fråga om de vill höra sanningen eller om jag ska försköna det. Och det är väldigt osvenskt att säga så. (skratt) Men sista veckan har jag kunnat säga att det är riktigt bra för det är det. Känns skönt att kunna säga det för under många år var det inte så. Efter att mamma gick bort tog det fem år för hjärnan att fatta att den kroppen kommer inte tillbaka. Jag minns så väl när jag kunde skratta för första gången att då kändes det i varenda cell. Att skratta med hela kroppen var något nytt för mig för jag måste ha varit blockerad av all sorg. Jag har även haft föreläsningar om att kunna prata om sorg och död. Det är inte alla som klarar av att göra det i Sverige och det är nog därför vi blir alldeles knäckta när nån dör. Alla människor föds och dör, men vi är dåliga på att prata om det för det skrämmer skiten ur oss. För egen del är jag helt orädd att prata om det för det är en del av livet. Därför så känner jag att det är viktigt att ta vara på livet, leva varje dag även om varje dag inte är lätt. Men se till att göra nåt för dig som gör att livet känns lite lättare. Kan vara vad som helst. Köp en god bulle på bageriet eller var med barnbarnen. Det behöver inte kosta pengar, för allt som gör en lycklig kostar inte pengar.