Svipchatt med en mångkonstnär av världsklass

Reklam

AFR.BANDFoto: Carina Hedlund

De flesta känner till musikern Anders F Rönnblom, med kända låtar från 80-talet som; “Det är inte snön som faller” och “Europa brinner”. Men när jag gjorde researchen på dig insåg jag att du är otroligt mycket mer. Kan du berätta lite?

På 70-talet hade jag i princip dubbla verksamheter, jag turnerade intensivt med allt vad det innebar, samtidigt som vi bland annat drev en designbyrå. Allteftersom jag blev äldre så ville jag ta det lite lugnare från turnerandet, det var 1991 som jag startade en internationell digital tidning om Macintosh och olika programvaror. Tidningen publicerades mellan 1991 och 2004.

Det var under den perioden då alla ville lära sig om Macintosh och själv har jag alltid varit intresserad av att återskapa ljud i olika experiment med hjälp av datorer och digitaldesign. Jag reste också mycket runt i världen och föreläste om ämnet. Bland annat i Tokyo och San Francisco. En annorlunda upplevelse med en del paralleller till att stå på scenen som musiker. I Tokyo kom de upp på scenen med både vattenflaskor och handdukar under föredraget, jättekul grej! Tidningen var lite som ett skötebarn och ibland sålde den bra, men jag borde ha lagt ner den tidigare…

Jag var och är en stor skivsamlare men under 90-talet när CD-skivorna kom köpte jag inget alls. Inte förrän 2002 gjorde jag come back med att köpa skivor igen och då var det Patti Smith och Neil Young som inhandlades. Jag låg väldigt lågt överlag med musiken under 90-talet, men folk hade ändå inte glömt bort mig.

2010 skrev dessutom Anders tillsammans med Christer Herentz sin biografi på drygt 500 sidor, något riktigt intressant att sätta tänderna i.

Berätta lite om Digital Hall Of Fame.

AndersFJo, det var ett samarbete med en reprofirma i Stockholm. Vi fick olika bidrag från användare och ställde ut ett 100-tal inkjet prints på akvarellpapper i bl a Paris, Milano, Barcelona och i Tokyo. Många av formgivarna och en del tecknare hör fortfarande av sig, men det är svårt att fokusera till 100 % på flera saker samtidigt, så därför är det nu musiken som gäller igen.

Du har släppt runt 40 fullängsdskivor hittills, och nu är det ytterligare en på gång, kan du berätta om den?

Ja, det stämmer. 2004 släppte jag en samlingsbox som heter “F-Box”, då vi lade över all tidigare musik till digital och modern teknik. Den innehåller de 18 första studioalbumen, en bonus DVD och en 192-sidig bok med texter, krönikor, bilder och kommentarer. Releasen gav mig ett “Välkommen hem” då jag kände att jag inte var bortglömd av publiken. 2005 spelade vi in det första livealbumet under två kvällar i Örebro. Sedan dess har det blivit 4 fullängds- och en DVD-box. Det kommande albumet heter “The Cosmoplitan Cupcake Conspiracy” och är nummer två i en triologi och ska i dagarna gå till slutmix och är planerad till oktober i år. Den första av de tre är “The Caviar Pizza Man is Back” och släpptes i januari i år.

Var hittar du din inspiration?

Jag skriver hela tiden ny musik, nynnar och visslar och spelar in på en porta. Inspirationen finns överallt, den kommer när jag läser tidningar också samtiden ger mig massor av gnista. Även Lou Reed och artister som Nick Cave ger mig skaparanda.
Ni har ju gjort ett antal spelningar tillsammans med den svenska gruppen Generalerna, hur började det samarbetet?

Ha ha, det är rätt kul! Vi var bokade att spela i stadsträdgården i Örebro och när vi kom dit visade det sig att vi var bokade för en akustisk spelning. Vi dök upp som fullband, och bakom mixerbordet satt det en liten späd kille som inte hade ett tillräckligt mixerbord för att genomföra spelningen. Men killen var riktigt positiv och fixade grejer så att vi faktiskt kunde köra vårt gig. Killen bakom bordet fick för övrigt
ta en hel del sura miner från vår basist som själv är ljudtekniker, men han var lika glad för det. Ett år senare, också i Örebro skulle vi spela igen men då på den stora scenen, och när vi stod och lyssnade på bandet innan var det Generalerna som underhöll med den lille späde ljudkillen som frontfigur. Vi tyckte att de var en schysst grupp med ett gäng märkliga låtar och med drag på scenen.

I augusti samma år fick jag ett telefonsamtal från Generalernas sångare Björn Wallgren, då han bjöd in oss till sitt 23-års kalas i Sala. Vi gillade ju Björn och Generalerna så vi dök upp och körde lite akustiskt!

Vilken var den första LP-skivan du köpte?

Ah, det var The Shadows första soloplatta. Jag minns känslan jag hade när jag kom in i affären, de sålde egentligen inte LP-skivor utan verktyg och annat. Det var på Broddmans skivaffär nere på Storgatan i Stockholm 1961!

Det nya albumet “The Cosmoplitan Cupcake Conspiracy” är inspelat hemma i Anders egen studio. Bandet bakom Anders är en rad stabila killar som varit med under en lång period och kallas för AFR Band med Björn Rothstien på trummor, Björn Aggemyr på bas, Peter R Eriksson på gitarr tillsammans med det senaste och tillika yngsta tillskottet, Calle Ekerstram som har ersatt Jesper Lindberg.
“Det som är viktigt för mig just nu är att få komma ut och spela så mycket som möjligt” säger Anders. Det är något som redaktionen på svip.se håller med om, missa inte Ander F Rönnblom och hans AFR Band ute på livescenerna, där de är som bäst!

ÅJ