Hej Tant Antik här,
Nu är sommarjakten i full gång och därmed tid för många tillfällen att handla på loppisar, samlarmässor och auktioner. Det köps och säljs för fullt runt om i Sverige och det är alltid lika spännande att leta efter fynd att bli glad av. Att göra ett fynd kan vara att komma över något eftertraktat till ett lågt pris. Men det kan även vara att hitta något som du tycker väldigt mycket om. Att gå på loppis, samlarmässor och auktioner gör du kanske ändå inte i första hand för att köpa billigt utan du gör det för att det är roligt. Det är ett riktigt folknöje som vuxit sig allt starkare och som är väldigt socialt och trevligt. Jag gillar också hela återanvändningstanken och miljöperspektivet. Att inte alltid köpa nytt utan hitta begagnat till ett billigt pris är väl heller inte att förakta. Så nu är det bara att packa fikakorgen och ge sig iväg! Vill du verkligen fynda så bör du ge dig ut att titta eller handla, för som man säger, övning ger färdighet. Åker man ofta på loppis, auktion mm så lär du dig en hel del av bara farten, du ser vad som är vanligt eller ovanligt och vad sakerna brukar kosta. Genom internet är det också lätt att skaffa sig en uppfattning om var priserna ligger. Besök också gärna antikaffärer och läs facktidningar för att få en uppfattning om priser och värden, för att på så sätt kunna fynda lite bättre och finare saker. Med kunskap tur och tålamod kan man hitta just det där som du länge drömt om! Hur hittar man då loppisarna? De flesta lokala loppisar annonserar i lokaltidningen eller på anslagstavlor. Man kan även kolla på svenskaloppisar.se där man kan söka på landskap och kommun.
När man går på loppisar, samlarmässor och auktioner finns det vissa saker som är bra att ha med sig;
-Förstoringsglas, med det kan man läsa svårtydda stämplar och små märkningar
-Måttband eller tumstock, för att kunna mäta det du hittar
-En lapp/block där du skrivit upp viktiga mått
-Våtservetter eftersom det kan vara rejälts smutsigt att rota bland alla prylar
-Ett glatt humör är heller inte fel
Loppisar och samlarmässor
Några bra tips är;
-Kontanter i olika valörer är ett måste på loppisen
-Kom tidigt om du vill fynda - de bästa fynden går först - och bestäm dig snabbt
-Våga pruta - men gör det på ett trevligt sätt och med ett leende (pruta inte om pengarna går till välgörenhet)
-Ta god tid på dig och gå flera varv eftersom det är svårt att se allt på en gång
-Rota runt och vänd och lyft på föremålen och stressa inte för då kan du missa guldkornen
-Granska och titta noga på prylen så den inte har skador
-Se möjligheterna i sakerna - diskmedel, fläckbortagare och lite färg kan göra underverk
-Ta med några kassar att bära eventuella köp i.
Auktioner
Nu säljs och köps det för fullt i sommar runt om i hela Sverige på olika former av auktioner. Genuina dödsboauktioner förekommer numera inte så ofta utan de flesta auktioner idag är hopplock från olika håll. Vem som helst kan således lämna in saker till auktionen, så se upp auktion betyder inte att allt är gammalt.
Årstiden spelar också roll eftersom sommarauktionerna ofta är välbesökta och dessutom lockar turister och då stiger som regel priserna. Regn kan öka fyndchanserna. Även tiden spelar roll för i början av auktionen har publiken ännu inte "kommit igång" med budgivningen och då kan man själv vara på hugget och kanske göra fynd. En annan bra tid är sent på eftermiddagen eftersom publiken tunnas ut efterhand och då har man chansen att verkligen göra fynd.
Att handla på auktion är spännande och roligt men hur går det egentligen till? Nedan följer några gyllene regler och saker som är bra att veta när det gäller auktioner;
-Visa auktionisten respekt genom att inte prata högt med vänner och bekanta.
-Förbered dig genom att gå på visningen som hålls innan själva auktionen. Då får du överblick och tid att hitta det du vill har. Ser du något du vill ha, undersök det noga.
-Allt på en auktion säljs i befintligt skick och det är du som får undersöka och bedöma skicket.
-Bjud tydligt och klart genom att räcka upp handen eller ropa ditt bud högt. På vissa auktioner får man en bricka med nummer på och då bjuder du genom att hålla upp brickan. Nummerbrickorna innebär oftast att du kan ropa in det du ska ha under auktionen för att betala för allt vid auktionens slut. Se inte heller allt för intresserad och ivrig ut när du bjuder, det kan sporra andra. Kom inte med första budet, utan det kan däremot vara bra att hålla sig lite avvaktande och slänga in sitt bud mot slutet av budgivningen.
-Gör också klart i förväg hur långt du ska bjuda innan budgivningen är igång och försök hålla dig till det. Bjud om du verkligen vill köpa, sluta om det blir för dyrt. Det är lätt att dras med och betala för mycket!
-Leta i diverse fyndlådor - där kan det finnas riktiga bra saker under bråten. Men var observant med fyndlådorna eftersom saker kan flyttas till en annan låda under visningen.
-På de flesta auktioner är det kontant betalning som gäller eftersom det ska gå snabbt och smidigt. På vissa auktioner är det lagt bud som betalas, medan det på andra auktioner läggs en provision på det klubbade priset. Provisionen består oftast av en procentsats. Auktionsförättaren ska informera vad som gäller.
-Många antikhandlare lämnar anbud i förväg medan andra finns på plats och bjuder flitigt och mycket. Antikhandlarna ger sig ofta långt före prylens verkliga värde eftersom de själv ska sälja med vinst. Är priset då rimligt kan du utan vidare lägga ditt bud strax över antikhandlarens.
-Tänk på transportmöjligheterna - många större möbler går oftast mycket billigt eller slumpas bort eftersom ingen har tagit med sig släp.
Nätauktioner
Utöver "vanliga" auktioner finns det ett flertal olika nätauktioner, för att nämna några exempel, auctionsnet.com, Tradera och Blocket mm mm. Samma sak gäller där, som på övriga auktioner, att du ska läsa ordentligt om föremålens skick och annat som kan vara av intresse. Det är också viktigt att kolla vilka mått det du vill köpa har. Sätt även här ett maxbud för dig själv och bevaka auktionen så att du inte missar sluttiden.
Fyndtips!
Här följer några tips på prylar som du kan köpa väldigt billigt just nu;
Svenska möbler, porslin och textilier från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bra kvalitet och fin formgivning till ett billigt pris
Gammal koppar som oftast ät ett fantastiskt hantverk. Även mässingsföremål kan fyndas
Hemvävt linne där lakan och handdukar går tlll bra priser
Säsongsfynda, d v s köp vintersaker på sommaren och tvärtom
Tenn (även 1800-tal) kan köpas billigt, tennstop och tallrikar kan du få för några hundralappar
Praktiska bruksföremål såsom husgeråd och trädgårdsredskap är också billigt att köpa och har ofta bättre kvalitet än nytillverkat
Vintagekläder går ofta bra att köpa på loppis till fyndpris
Till sist, ha roligt och handla med hjärtat och köp saker som du gillar och har användning av.
MYCKET NÖJE önskar Tant Antik