Dagarna innan avfärd mot Malmö och sitt egna chipimplantat är man fylld av förväntan. När man sedan är på våg mot 2015 års upplaga av Øredev developer conference börjar man fundera på om det kommer att göra ont. Nyfikenhet och smärta brukar tyvärr kunna vara i symbios. Att sedan konferensen hålls i Slagthuset lugnar mig inte så mycket...
En heldags workshop börjar.
Först ut bland talarna är Hannes Sjöblad från Bionyfiken. Han går igenom fördelarna med att ha ett chip under huden. ”Hur är det innan ni går ut i dagsläget? Ni känner igenom era fickor så ni har med er era nycklar, plånbok och mobil etc. Tänk om ni istället kunde ha elektroniska nycklar och alla kontokort i ett chip som ni alltid bär med er. En flykting slipper bära på saker som kan bli stulna. Det är den framtid vi ser framför oss.” Berättar Hannes. ”Och tänk på fördelen att slippa komma ihåg alla pinkoder. Det finns bättre saker för hjärnan att tänka på.” Andra konkreta fördelar är att chipen ger en verklig personlig identifikation. Tänk till exempel om du äger en pistol så finns risken att barn eller tjuvar kommer över den och orsakar skada, men med ett chip kan du låsa vapnet till att bara fungera med din identifikation.
Sedan tog Patrick Lanhed från DigitasLBi Sweden över podiet. Han berättade att för tillfället kan man bara ladda chipet med ett slag av information åt gången. Men det är något man arbetar på så att det blir mer användbart. Sedan visade han hur han låste upp sin pc med sitt NFC chipimplantat. Visade även prov på hur man kunde göra bitcoinsbetalningar med dessa personliga chip.
Gänget som blev chippade under tisdagen. Foto: Pär Sikö
Dags för chippning.
Det blev en liten frågestund om hur säkert det var att få in ett chip under huden. Frågor som ”kan chipet vandra i kroppen, till exempel till hjärtat eller hjärnan?” ”Finns det risk för infektioner?”
Svar på dessa frågor var: nej. Chipet rör inte på sig, men du kan flytta på det lite om du trycker på det. Man har ännu inte sett några infektioner och då chipet är glasinkapslat så accepterar kroppen det.
Sedan kom det man väntat på: livechipping. Det var Jowan Österlund, en piercare som driver Biohax International som skulle implantera chipet. Han välkomnade oss som var villiga att få ett chip med orden: ”jag önskar nu göra er till en del av framtiden.”
Som svar på mina farhågor om det skulle göra ont kan jag bara säga att det var inte värre än att ta ett blodprov i armen. Det var tolv stycken som gjorde implantat under tisdagen, men efter onsdagen stannade siffran på 64 stycken.
En eftermiddag vigd åt hacking workshops.
Eftermiddagen började med att Theo Franzen från Fidesmo visade hur man kunde bygga appar för NFC. Som exempel visade han dels en id-läsare och en drinkräknare. Fördelen med deras plastkort i kontokortsformat gentemot våra chipimplantat är att de kunde innehålla mer information. Men med teknikens framfart kommer nog nya chip att komma med större minnesstorlekar. Det vi implanterat rymde endast 888 bytes. Dagen avslutades med en workshop om betalningar med bitcoins där man använder chipimplantat. Tyvärr kunde vi inte vara med på den då vi hade en tågtid att passa.
Så nu är man en i den exklusiva skaran om ca 10.000 med chipimplantat. I dagsläget mest en kul gimmick. Men jag ser fram emot nästa generations chip, då det blir dags att uppgradera sig. Så om vi träffas kan ni få ett digitalt visitkort till er mobil från mitt chip i handen. (Funkar endast på Android och Windows. Apple har låst sin NFC till att bara kommunicera med sina egna produkter i dagsläget.)