Riktig kyla gör att vinterkräksjukan dyker upp.
Här är några tips att tänka på för att så gott det går undvika att bli smittad.
* Vad noga med handhygienen alltid och överallt, både hemma och på jobbet.
* På platser med många personer, t ex skolor och arbetsplatser, bör det finnas flytande tvål och pappershanddukar att använda vid handtvätt.
* Om du eller någon i din närhet har eller har haft vinterkräksjukan nyligen bör ni inte arbeta inte med oförpackade livsmedel .
* Goda rutiner för hygien och livsmedelshantering är bästa receptet för att undvika smittspridning. (Gäller för övrigt alltid!)
* Skölj och tvätta frukt och grönsaker innan du äter av dem.
Kom ihåg att viruset dör vid upphettning, därför finns bland annat rådet att koka frysta hallon som kan vara kontaminerade med viruset. Bufféer och salladsbord med kall mat som inte värmebehandlats är vanliga smittspridare. Även ostron kan vara förorenade med viruset.