Under helgen som gick följde svip.se med vår egen skribent Tant Antik på loppis för att undersöka lite närmre vilka föremål som alltid finns tillgängliga att köpa, och vad som är viktigt att tänka på, både som utställare och som besökare. Platsen denna gång var Stora Valla i lilla Degerfors. En anläggning på 3,241m², stor nog att rymma hela byns befolkning.
Att stå som utställare på loppis är inte så enkelt som att rafsa ihop lite grejer och ställa sig vid ett bord och håva in cash. Nej, förarbetet påminner mer om att rodda utrustning inför ett gig med omsorgsfull packning, resor och tunga lyft, för att sedan minutiöst utsmycka scenen eller i det här fallet borden på bästa sätt för att publiken ska se allt så bra som möjligt. Istället för att hänga upp backdrops, läggs det ut fina dukar över borden, i de flesta fall av skrynkelfri plysch, så ja, helt klart påminner det så långt om förberedelser inför en spelning…
Att befinna sig i en så stor lokal har både för- och nackdelar, så någon direkt trängsel behövde vi inte vara rädda för. De stora ytorna gav gott om utrymme för besökarna att strosa runt och ta sig ända fram till borden hos de totalt 61 utställarna denna lördag.
Foto: Åsa Jansdottir
Vilka är då de föremål som alltid finns tillgängliga att köpa på en loppis…? Tant Antik som till vardags står som utställare på antikmässor berättar att det som absolut kännetecknar en loppis idag är prydnadsföremål i olika former och material, så har det alltid varit berättar hon. Kläder och barnkläder finns också alltid med på borden, eller rättare sagt upphängda vid sidan av borden. Vi tar en promenad runt hallen för att se vad som bjuds vid borden runt om oss, och det som slår mig är att majoriteten av försäljarna är kvinnor. Men en och annan “gubbe” hittar vi också och det är deras bord som sticker ut med något annorlunda konfektion än de barnkläder, skor, leksaker, gardiner och prydnadssaker som de flesta kvinnor säljer. På gubbarnas bord fanns det golfklubbor, verktyg, fiskedrag, instrument och en massa andra bra och ha prylar, som faktiskt för min del var roligare att titta på.
Foto: Åsa Jansdottir
Loppisar handlar faktiskt till stor del av att bara titta runt och träffa lite folk att slänga några ord med, detta verkar gälla utställarna också. Tank Antik berättar att de mässor hon medverkar på är det till stor del samma människor som ställer ut och säljer och de träffas bara på mässorna, så visst handlar det om ett socialt umgänge på båda sidor av borden.
Som utställare gäller det att ha föremål som ingen annan har, men ändå saker som säljer. Konkurrensen har blivit tuffare och det är inte längre så enkelt att “bli av” med sakerna efter en rensning av vindsförrådet. Som besökare bör man som vanligt tänka på att ha med sig kontanter, alla har faktiskt inte Swish… För båda parter är det goda humöret en viktig ingrediens att ta med, för allt blir ju så mycket trevligare när man möts av ett leende!
Svip.se tackar Tant Antik för att vi fick följa med denna lördag och tack till Stora Halla i Degerfors som skyddade oss från höstregnet utanför…