Anders Larson och Marcus Liljebjörn är duon bakom gruppen med deras efternamn. Deras musik gör avstamp i 1800-talets Kristinehamn, Närmare bestämt på Gustafviks herrgård. Med sin musik vill de ge platsen, personerna och händelserna som utspelats där en ny röst. Vi kände att vi ville veta mer om duon som berättar om historiens vingslag så vi träffade dem i stadens centrum.
När började ert intresse för historia?
Anders: Historia har alltid varit kul och intresset har alltid funnits där. Sen fanns det en önskan att hitta något som lokalhjärtat kunde klappa lite mer för. Då sprang vi på historien som är kopplad till Gustafsviks herrgård i Kristinehamn. Allt eftersom vi började gräva i det så blev det mer och mer intressant. Så just den historien hittades för att det fanns ett intresse av att hitta den.
Bandet består bara av er två? Jag såg två tjejer i en video…
Marcus: Det var våra fruar. Vi gjorde en liten skojgrej som vi lade ut på Facebook. Annars så är det bara vi två. Sen så har vi använt oss av diverse musiker på inspelningarna naturligtvis. När vi ska spela live så kommer vi ha med oss en kille på bas som ett första steg, sen kommer vi att utveckla det lite mer med piano.
Anders: Allt är grundat på oss två. På inspelningarna har vi tagit in en violinist som heter Malin-My Wall som spelade med Gyllene Tider förra sommaren. Även en kille som heter Sebastian Hankers som spelar bas med Stefan Andersson och är med i DoobiDoo orkestern. Sen så har vi med delar av Svenska Kammarorkestern på en del stycken.
Spelar ni med dem eller spelar de in åt er?
Marcus : De spelar in till grunderna som vi har lagt. Arrangerade stycken så att säga.
Anders: Vi lånade den östra flygeln ute på Gustafsvik och byggde en studio därute förra hösten. Där spelade vi in alla grunder och sen tog vi med dem till orkestern. De andra musikerna kom ut till studion och spelade in där. Vi har tagit hjälp av vår vän Daniel Lundell som hjälpt oss att göra arrangemang för stråkorkester, cello, valthorn osv. Vi har skrivit stycken och sen så får de bara notbladen. De kikar på dem och sen blåser de bara igenom dem.
Är det inte dyrt att hyra in orkestern?
Marcus: Allt är relativt.(skratt)
Anders: Vi använde oss av delar av orkestern. På stråk blev det kvartett, två på valthorn och en flöjt. Visst kostar det pengar, men det är det som är så roligt att man kan göra saker som man helt har baserat på att det här gör vi för att vi vill göra det här. Det är vi som bestämmer när vi tycker att det här är bra. Ser man på det rent investeringsmässigt så är det en ganska dålig affär, men tittar man på det baserat på vår gåshud så är det en väldigt bra affär.
Marcus: Det är lite samma känsla som vi fick av medverkande musikerna. Att Malin ville åka till Kristinehamn och spela in med oss under en hel dag var helt otippat. Hennes genuina kärlek till musik och liknande projekt gör att de ställer upp.
Har ni planerat några spelningar?
Anders: det finns planer, men inget som är klart ännu. Vi har planer på att göra något senhösten-vintern.
Marcus: Tanken var att vi skulle ha haft premiär i somras ute vid Gustafsvik. Sen blev det som det blev.
Anders: Vi var rätt så gångna i planen att vi skulle ha spelat ute i Gustafsvik. Vi pratade om det i årsskiftet 2019, 2020 sen så stöp det ganska rejält. Vi hade en ganska klar bild av hur vi ville att de föreställningarna skulle vara, men nu känner vi att vi är så sugna på att komma ut och träffa en publik så vi är villiga att göra det i en mycket mindre skala. Så även om 50 gränsen ligger kvar skulle vi kunna göra grejer för en publik på 50.
Kommer ni att ge ut något fysiskt framöver?
Anders: Det är klart att det kommer att bli. När tänker jag inte säga. (skratt)
Marcus: Säg den musiker som inte vill släppa något på vinyl. (skratt)
Anders: Vi har spelat in sex låtar som är färdiga att släppas, men det finns berättelser kvar som vi inte har berättat än på låtar som vi behöver spela in. Då fanns det en tanke om att sommarens konserter skulle hjälpa till att finansiera det här som finansierar nästa steg. Allting sitter ihop. Kommer vi igång och kommer ut på spelningar så finns det även en större målgrupp som kan köpa det vi ger ut fysiskt. Men när väl alla låtar är klara så måste det bli något fysiskt.
Då blir det även en text som förklarar historien bakom?
Anders: Absolut! Vi vill att sångerna ska kunna stå på egna ben, men de ska helst ackompanjeras med en berättad historia till. En bakgrund så man knyter an det.
Marcus: Även om vår historia följer en tidslinje så vill man ändå ha lite mer kött på benen.
Är det någon som berättar detta på föreställningarna?
Anders: Till 80 procent så är det vi som berättar, men vi har även kontakt med skådespelare som eventuellt kommer att komma för att hålla dialoger och spela vissa roller. Vi får se vad det landar i.
Har ni planer för ett kommande projekt när ni avslutat detta?
Marcus: Vi har funderingar. Vi vill hålla oss någorlunda lokalt eller där en fantastisk historia finns.
Anders: Det gäller att hitta något där man tycker att det är för bra för att inte berätta om. Men vi gör klart det här först.