Mattias Olofsson solodebuterar efter 15 år i musikbranschen
By svip 5 år agoMattias Olofsson har varit i musikbranschen i över 15 år. Han slog sig fram tidigt som frilansande sångare och skådespelare och har jobbat på många scener runt om i hela landet tillsammans med flertalet folkkära artister i musik och teatervärlden. Nu är det äntligen dags för Mattias egna drömprojekt, hans album I-landsproblem.
Detta är din första skiva…
Ja, jag har släppt några singlar innan, men ett album är något som man verkligen vill göra. Det är skitkul!
Blir albumet fysiskt eller enbart digitalt?
Det kommer att bli fysiskt också. Hur många fysiska ex det blir får vi se. Jag själv är uppväxt med skivformatet. Man gick och kollade i skivbackarna och läste på konvoluten. Jag är väldigt förtjust i det och blir glad om det är många som är lika förtjusta i det som mig. Jag kommer att trycka upp albumet för jag själv är förtjust i det och hoppas det är fler som vill ha det i sin hylla.
Blir det eventuellt vinyl?
Det har jag inte bestämt ännu. Jag kommer att börja med att trycka upp CD. Eftersom jag driver allting själv så får jag kolla upp efterfrågan först. Men det är absolut inte omöjligt.
Foto: Pressbild Werecki Promotion
Albumet har titeln ”I-landsproblem”, vilka frågor tar albumet upp?
Överlag på alla tio låtar så är det vardags- och relationsproblem. Det är inga superdalar och mörka låtar utan det är mer om hur det är att vara i t ex långvariga relationer. Man ska inte ge upp för lätt i relationer, vilket en av låtarna handlar om. En annan tar upp hur man som förälder peppar sina barn som kanske känner sig utanför. Problematiken man kan känna när man är mitt i livet. Just låten i-landsproblem tar upp hur jag upplever att samhällsklimatet är nu. Mycket på nätet är i ett högt tonläge, klagande på det ena och andra, men jag tycker att man måste tänka efter lite för vi bor i ett väldigt privilegierat land. Jag är lite trött på allt gnäll och vill skapa lite perspektiv. Sen går hela skivan lite i det spåret och därav döpte jag den till just I-landsproblem.
Hur skulle du vilja beskriva dina låtar på albumet musikmässigt? Påminner de om singeln Stormen?
De ligger under samma paraply, samma genre. På ett sätt är det spretigt för jag har olika influenser. Jag tycker om musik från 60, 70, 80 och 90tal. Det kan höras att jag har influenser från olika håll och kanter, men det kokas ändå ihop till mitt sound. Jag vill ha ett album där man känner att när man sätter på nästa spår så får man en ny ingrediens. Det spretar nog i vissa öron, men samtidigt är det ett väldigt sammanhängande album.
Hur skulle du vilja beskriva dig själv?
Jag är en glad prick på ett bra ställe i mitt liv. Man har sina vardags eller i-landsproblem som alla har oavsett var man är.
Då skulle du vilja att man fokuserade mer på det positiva än det negativa?
Exakt! Helst enbart på det positiva. (skratt) Klart man måste få bejaka sina negativa stunder, men jag tror att man oftast tar sig ur dem genom att på något sätt se framåt. Hitta lösningar på problem. Så det är ett väldigt positivt album i det stora hela.
Man kan höra att du är ifrån Skåne…
Det undgår ingen. (skratt)
Du är uppväxt i Bjärnum och redan som liten hade du en dröm om att stå på scen. Var det som sångare eller som skådespelare? Eller både och?
Jag har tyckt om bägge delarna, sida vid sida. Med åren har jag mer identifierat mig som musiker och sångare. Det är i det forumet som jag är mest kreativ och känner mig tryggast. Sen gillar jag att utforska alla olika delar inom det kreativa och konstnärliga. Men musiken är det som är absolut störst. Även om jag har gjort en hel del teatergrejer genom åren. Har även rört mig en del till musik.(skratt)
Då har det även blivit några musikaler?
Jag har gjort Rock of Ages, I hetaste laget och High School Musical. Jag har hållit på i femton år och frilansat på heltid. Som rastlös tycker jag om att göra lite allt möjligt. Tycker att musikalformatet kan vara riktigt bra i sina bästa stunder. Det har de flesta ingredienserna och bra underhållningsvärde. Musikaler är något som jag kan tänka mig att göra fler.
Har du nån därhemma som bromsar dig så det inte blir för mycket av det goda?
Det bromsar på det viset tidsmässigt att jag har tre barn. Jag har en sambo som också är i branschen. Vi träffades i High School Musical för tio år sedan. Hon är mer inriktad mot skådespeleriet. Så vi har väldigt stor förståelse för varandra, med det vi gör och försöker ge varandra tid. Vi har alltid pushat varandra. När man har barn får man kanske vara mer flexibel. Tar jag ett steg fram tar hon ett steg tillbaka och vice versa. Så får man försöka lösa det efter hand. Det är också ett i-landsproblem. (skratt)
Du har även skrivit musik till andra artister, du har bland annat fått en Guldklav…
Låtskrivandet har varit en lika stor del av musiken. Det är något som jag tycker är minst lika roligt som att spela musik. Då jag gillar att testa allt möjligt så har jag skrivit dansbandsmusik, lite till asiatiska pojkband och lite pop. Därför är det speciellt kul nu att få göra musiken från ax till limpa. Att få stå på scen och skriva låtar själv.
När du skriver musik åt andra skriver du då låten förutsättningslöst eller har du bestämt i förväg vem låten skrivs för?
Det är lite olika. På senare år har det varit ganska styrt. Att man får en förfrågan eller att man har en tanke och så styr man den dit. Men såklart händer det att jag skriver låtar förutsättningslöst, men när det kommer till att man ska få fram soundet och texter är det ganska bra att ha en liten riktning på det så att det ska passa och bli personligt för artisten. Jag skriver till en viss genre eller artister i samma fack. Jag skriver bättre om jag har en riktning än om jag skriver förutsättningslöst för då blir det inte lika greppbart vart det ska ta vägen.
Är även låtens längd något man tänker på? Att den får max vara si eller så lång.
Både ja och nej. Jag brukar skriva ungefär två verser, två refränger med en brygga. När man gjort det så känner jag mer att man ska kolla om man tycker att låten behöver något mer. Oftast blir en låt inte för lång. Det blir inte en låt på tretton minuter utan snarare att man känner att den blir för kort. Låtarna hamnar oftast mellan två och en halv till fyra och en halv minut. I alla fall när man har det västerländska tänket på vers och refräng. Man ska känna att låten håller intresset uppe. Då tror jag längden kommer av sig själv.
Albumet är inspelat i både Skåne och Stockholm, är det av någon speciell anledning?
Anledningen är att jag är bosatt i Stockholm men har mina rötter i Skåne. Jag har mina fantastiskt duktiga kollegor och musiker både där nere och här uppe. Så det har spelats in nästan fifty fifty här och i Skåne. Albumet produceras och mixas nere i Skåne.