Bandet Satisfactory består av: Tommy ”Stommen”Liljegren (Stonecake) – gitarr, leadsång, Mikael Solén (Sator) – trummor, Annika Törnqvist (Amazonas, Cascade, Dilemma m fl) – bas och sång och Mathias ”Senan” Sernerud (Sherikan Music Attraction) – gitarr och sång. De har redan gett ut ett gäng låtar från det kommande albumet ”In Freeality” som kommer i april. De bjuder på en bred musikalisk anrättning som letar sig in i olika genrar. Vi ringde upp Tommy Liljegren för att få veta mer om bandet, albumet och lite om honom själv.
Kan man kalla er för en supergrupp?
Det får man väl hoppas. Det får var och en avgöra, men vi tycker att vi får till det bra i alla fall.
Är det svårt när man är i andra band att plocka ihop ett nytt band?
Det var en bra fråga. (skratt) Det hela handlar om att jag blev uppringd av Micke som hade ett band där några hade hoppat av och så stod han i princip själv. Det var han och en gitarrist. Han frågade om jag ville haka på och jag svarade att: ja för fan, så får vi vad vi kan hitta på. De hade några låtidéer i form av lite musik, men inga melodier eller texter, så jag fick det ädla uppdraget att försöka få till det. Jag gjorde det och undrade hur ska det här gå. Resultatet visade att det gick jättebra. Det gick över förväntan och på den vägen är det.
Då kan man säga att det är du som står för texten och musiken skapar ni ihop…
Delvis så är det så. Jag har även tagit fram låtar själv och presenterat dem för bandet och de har tyckt att de har varit bra. De tar vi som de är, liksom. Men vi har gjort en fem, sex låtar tillsammans. Hälften av låtarna ungefär.
Ni blandar friskt vilken genre låtarna blir i…
Ja precis. Vi försöker väl hålla ihop det skapligt ändå. Vi flirtar med olika genrer helt enkelt. Själv har jag väl alltid hållit på så. Jag tycker om all sorts musik. Ibland komponerar man nånting och så märker man att det här blev inte rock och pop utan mer americana country, men det är ju inte fel så in med det. Är det bra så är det bra.
Då kan man förvänta sig ett rätt så blandat album som kommer?
Lite varierat skulle jag vilja säga att det är. Lite som ett Black Sabbath eller Led Zeppelin album, de var ganska blandade också. Det var både folkmusik och hårdrock. Vi följer en gammal tradition skulle man kunna säga. Vi tycker att det finns en röd tråd genom albumet.
Är det stor skillnad på låtarna som de gjort och de som du komponerat?
Låtarna som de har gjort tidigare var ganska new wave, punkrock, lite åt det hållet men ändå inte. (skratt) Lite svårt att säga vad det är för något. Vi försöker att hitta lite egna uttryck mitt i allting, även om man kan skönja att det är nån genre. Det går inte att sätta nån speciell etikett på oss vad vi är för sorts band. Powerpop är det en hel del.
Hur många låtar kommer albumet att innehålla?
Det blir tolv låtar. Sen har vi några överblivna låtar som vi kanske släpper fram mot sommaren. Vi får se.
Blir albumet enbart digitalt eller blir det även något fysiskt?
Vi håller på och tittar på fysiskt också som skulle kunna släppas i mitten av april.
Var det ett självklart val att välja Chips Kiesbye som producent?
Det var Mikaels förslag och vi hade inga andra förslag. Så vi körde på det. Chips är renommerad och erfaren. Han är även bred i sin musiksmak så det passade bra.
Fick han styra och ställa eller är det ni som styrt honom?
Lite grand, men han har inte lagt sig i så mycket som jag trodde att han skulle göra. Han kom med lite åsikter och då lyssnade vi på det givetvis. Först spelade vi in grunderna i Music-a-Matik studion och sen spelade vi in min leadsång hos Chips. Övriga pålägg har vi gjort i min studio. En treenighetsröra. (skratt) De låtar som jag har gjort där har jag en vision som jag försökt konkretisera i mesta möjliga mån.
Men ni är ett rätt så demokratiskt band?
Det får man väl säga. Jag är nog den mest drivande motorn så det blir kanske mer mina beslut än andras. Fast vi försöker väl vara demokratiska och nå konsensus så vi alla är överens.
Hur kom ni fram till ert bandnamn Satisfactory?
Vi var ju tvungna att ha något namn. Jag hade en låt som vi spelat in, men som inte kommer med på skivan, som hette Satisfaction Factory. Vi tänkte att det kanske vi ska ta som bandnamn, men det blir lite långt. Vi kom fram till att vi kan väl då heta Satisfactory. Vi trodde inte att det ordet fanns, utan att vi hade skapat det. Men det fanns ju!
Vilka är dina egna förebilder inom musikens värld?
Jag gillar Kinks väldigt mycket. Britrocken, glamrock som Sweet, David Bowie och Slade. Det gillar jag, men jag gillar även jazz.
Kommande spelningar:
6/3 – Göteborg, Valand (Psycotic Youth hyllning)
12/3 – Stockholm Kolingen
13/3 – Borlänge, House Of Blues
14/3 – Hova, Rockfickan