Vi träffade Petra Jönsson när vi besökte Industrimässorna i Malmö under våren. Nyfikna på den armprotes som fanns i en monter ställde vi några frågor till henne som tillverkat den.
Vilka material är protesen uppbyggd av?
Protesen är tillverkad med hjälp av 3D-skrivare och jag har använt mig av två olika filament. Största delen av protesen är tillverkad i PLA. Men lederna till fingrarna har jag skrivit ut i TPE, som är ett mer flexibelt och elastiskt material.
Använde du dig även av fiskelina?
Ja, det stämmer, det går linor från fingrarna upp till överarmen, och det är fiskelinan som gör att fingrarna rör sig. När du böjer på armbågen dras fingrarna ihop i en griprörelse. Sen behövs det två stycken kardborreband för att få protesen att sitta fast på överarmen.
Vet du vad tillverkningskostnaden hamnade på?
Jag har inte räknat på det än, men vid en snabb överslagsräkning kommer jag fram till ca 300 kronor i materialkostnad. Då har jag inte räknat med tiden jag har lagt ner på att rita den. Sen så tar det en stund att skriva ut delarna. Men jämfört med annan tillverkning så är det en billig och snabb metod för att ta fram en fullt användbar protes.
Foto: Petra Jönsson
Du hade gjort den utifrån den flickas arm som skulle ha den?
Ja, flickan som jag gjorde protesen åt föddes med dysmeli och saknade handen och en tredjedel av sin vänstra arm. Inför arbetet med protesen skannade vi av båda hennes armar. Först och främst för att få rätt passform så protesen satt bra, men även så att den utseendemässigt fick samma storlek och form som den andra armen. Så att det blev proportionerligt.
Kommer du göra nya proteser åt henne allteftersom hon växer?
Det kommer säkerligen bli några till framöver.
Kände du flickan innan du fick göra en protes till henne?
Arbetet med protesen utgjorde mitt LIA-projekt när jag läste till 3D-printingspecialist vid Yrkeshögskolan i Eslöv. Det var min lärare Pär Nobring som hade fått kontakt med flickan och hennes mamma. Flickan hade redan en protes som hon fått via sjukvården och som hade sina fördelar, men även nackdelar, exempelvis fick hon inte ha den i vatten. Mamman började därför undersöka vad det fanns för alternativ och hittade information om att man kunde 3D-printa. I den vevan var det dags för oss att leta upp skolprojekt och då kopplade min lärare ihop oss. Så, nej, jag kände inte henne sen tidigare.
Jobbar du med 3D printning?
Som det är nu så arbetar jag kvar på mitt tidigare jobb. Men jag ser ju ändå framför mig, nu efter utbildningen, att detta med protesen kanske kan vara något. Mamman och dottern har fått respons från andra i liknande situation att det verkar vara intressant. Min tanke är därför att arbeta vidare med protesen, vidareutveckla den, för att om möjligt kunna producera så fler barn får möjlighet till den här typen av protes.
Då kan det även bli benproteser?
Om man jobbar mer aktivt med detta så finns det en massa olika hjälpmedel som man skulle kunna göra. Det ser jag absolut som en möjlighet.
Du ser bara fördelar med 3d skrivare?
Det gör jag nog faktiskt. Det finns många fördelar. Till exempel när man arbetar med att utveckla en produkt så är det en stor fördel att det är så lätt att skriva ut och testa efter hand. Och man behöver inte skriva ut hela, utan välja att skriva ut just det man vill titta på. Det som är helt unikt med 3d-printingtekniken är att du faktiskt kan tillverka saker som skulle vara fysiskt omöjliga med traditionell teknik. Detta eftersom man bygger lager för lager. På så sätt blir det väldigt lite svinn också, eftersom du i princip bara använder det material du behöver. Även som privatperson är det praktiskt med en 3D-skrivare. Behöver man nån liten grej hemma så är det bara att rita och skriva ut. Sen finns det naturligtvis begränsningar, tekniken passar så klart inte till allt.
Hur skyddar man sin upphovsrätt när det går att skriva ut saker?
En jättesvår fråga, jag vet faktiskt inte. Det här med upphovsrätt är ju något som är problematiskt oavsett tillverkningsmetod. Men naturligtvis något som är viktigt att tänka på, och på båda håll. Jag får inte kopiera vad jag vill hur som helst, precis som jag själv inte vill att andra kopierar min design. För egen del kommer jag att försöka kolla upp det noggrannare angående protesen som jag har gjort.
Mer nyfiken på vad Petra Jönsson skapar? Kika in på petradesign.se